Disco Raakt Uit Gratie
  Dutch Topics, DO NOT reply in other languages than Dutch !  

Yorick    posted on 23-06-2007 12:16
Naar aanleiding van dit nieuws bericht leek het me handig om er een topic over te maken.
Ik wil hier graag discusseren over:
*Hoe we het publiek eerder binnen krijgen
*Hoe we het weer druk in discotheken krijgen ( die goede oude tijd)
*En misschien nog wel meerWinking my eye


"Het stapgedrag van jongeren is veranderd", constateert Anthony van der Klis van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Ze drinken eerst thuis in en gaan dan pas op stap. Daardoor geven ze in de discotheek minder uit." Volgens Van der Klis ondervinden discotheken bovendien steeds meer concurrentie van de 'illegale' horeca: zuipschuren en sportkantines.

Ook De Stunt (in Epe) heeft daar last van, zegt eigenaar Talen. "Hier in de regio heb je veel van die keten. Iedereen neemt een kratje bier mee, iemand zorgt voor de muziek en ze bouwen hun eigen feestje. Ze nemen zich wel voor om nog op stap te gaan, maar op het laatste moment blijven ze toch maar zitten."

Lisa (17) zit met twee vriendinnen verveeld voor zich uit te staren. Ze komt wel vaker in De Stunt. "Pas na half één begint het hier een beetje vol te lopen." Ook zij denkt dat veel jongeren eerst thuis indrinken, voordat ze op stap gaan. "Hier betaal je voor één glas apfelkorn bijna vier euro, terwijl je met zijn vieren voor tien euro een hele fles kunt kopen."

Martijn Veen haalt de onlangs door het tijdschrift Nieuwe Revu georganiseerde verkiezing van 'Beste poptempel van Nederland' erbij. Daar eindigden 'zwaar gesubsidieerde' uitgaanscentra als het Patronaat (Haarlem) en Doornroosje (Nijmegen) bovenaan. "Wij betalen voor een topartiest de volle mep. Zij worden gesponsord door de overheid. Dat is niet fair."

Als je eenmaal in de hoeken zit waar de klappen vallen, is het moeilijk er weer uit te komen, zegt Van der Klis van Horeca Nederland. "Jongeren willen het nieuwste van het nieuwste en het grootste van het grootste. Dus moet je blijven investeren. Maar als het steeds moeilijker gaat, heb je daar geen geld voor." Toch blijft De Stunt stug volhouden, zegt eigenaar Talen. Hij probeert vooral met het boeken van goede artiesten zijn zaak weer vol te krijgen. "Laatst hadden we het house-duo Jeckyll & Hyde. Nou, dan is hier veel volk hoor." Een ander succes is de 'Goud van Oud'-avond, 'met muziek van toen', op de laatste zondag van de maand. "Een ouder publiek, maar hartstikke gezellig."

Jongeren laten discotheken steeds vaker links liggen, en kiezen voor sportkantines en drinkketen. En als ze al komen, dan is dat steeds later en geven ze minder uit. Tientallen danspaleizen sloten de afgelopen jaren hun deuren. Tientallen danspaleizen hebben de afgelopen jaren hun deuren moeten sluiten, zo blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland. "Er zijn avonden dat we met z'n allen naar buiten zitten te koekeloeren", aldus een disco-eigenaar.

In Overijssel is het aantal disco's volgens Horeca Nederland gedurende tien jaar gehalveerd: van 40 naar 21. Nieuwe initiatieven waren zelden een lang leven beschoren. Als je eenmaal in de hoeken zit waar de klappen vallen, is het moeilijk er weer uit te komen, zegt Van der Klis. "Jongeren willen het nieuwste van het nieuwste en het grootste van het grootste. Dus moet je blijven investeren. Maar als het steeds moeilijker gaat, heb je daar geen geld voor."
Grote danspaleizen, in deze regio vaak net over de grens te vinden, zijn minder kwetsbaar dan de gemiddelde discotheken.

Submitted by DNR

Discotheken sluiten massaal de deuren nu jongeren op grote schaal zelf feesten organiseren en liever geld uitgeven aan hun mobiele telefoon dan aan een stapavond in een dansclub.
Zo blijkt uit cijvers van het bedrijfschap Horeca & Catering. Zes jaar geleden telde ons land nog 409 disco's, op dit moment zijn dat er nog 328. In alle provincies, behalve Flevoland, is het aantal disco's de laatste vijf jaar razendsnel afgenomen. Waren er in Noord-Holland in 2000 nog 64 discotheken, in 2007 zijn dat er nog slechts 49. In Noord-Brabant kelderde het aantal danspaleizen zelfs van 60 naar 38. In Drenthe gingen in twee jaar tijd vijf disco's verloren, waardoor de provincie er nog maar 9 overhoudt. Koningklijk Horica Nederland (KHN) maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. 'De megadisco's houd het hoofd nog wel boven water', constanteer zegsman Anthony van der Klis. Maar juist de kleinere discotheken hebben het vaak enorm moelijk. Dit is doodzonde, want vaak gaat het oom horecabedrijven met een lange traditie.' Een van de belangrijkste oorzaken voor de teloorgang is volgens (KHN) de toename van illegale kroegen. Vooral in het noorden en oosten van het land werken jongen voor het stappen grote hoeveelheden alchol naar binnen in zogenoemde zuipschuren. Op die manier geven ze in discotheken minder geld uit, maar zorgen ze wel vaker voor problemen. 'De organisatie van deze feesten houden zich aan geen enkele regel, terwijl de eigenaar van een discotheek allerleu dure maatregelen moet nemen. Geen wonder dat ze niet overeind blijven', meent van der Klis. Discotheek City Lido, een begrip in de Achterhoek, heeft zware jaren achter de rug. Uitbater Erwin de Rooo Probeerde met een diner/livemuziekconcept bezoekers al voor 12 uur 's nachts binnen te lokken om het tij te keren, maar dat plan ging  al na enkele maanden in de prullenbak. ' Jongeren blijven weg. Het geld wordt besteed aan kleding en mobieltjes, en de jeugd kiest voor eenmalige dansfeesten, die een hogere belevingswaarde hebben. Zoiets kost soms 200 euro, daarvoor moet je gewoon uitgaan een aantal keren laten schieten...', aldus De Roo. Specialist Jacco Bij;sma van Nightlife Magazine merkt dat disco-eigenaren te vaak vastklampen aan tradities: 'Wil je overleven, dan moet je richten op een specifiek publiek, door bijvoorbeeld een muzieksoort te draaien en te promoten. Een groot publiek aanspreken, dat werkt niet meer.'

Submitted by dj_jr


What do you think about Disco Raakt Uit Gratie ??

Vote :   

NielsR    posted on 23-06-2007 13:18
Ik vind he ook wel erg voor onze zaak, en nu moet je al aan die dj wedstijden meedoen om op de groote feestjes te staan waar je vroeger gewoon klein kon beginnen in een cafe ofzo maar mischien toch relativeren

en wat is apfelkorn?

en house duo jackel en hyde,wtf
User edit by NielsR on 23-06-2007 @ 13:19:13 (2%)
bramv    posted on 23-06-2007 13:47
apfelkorn is een sterke alcohol drank. Een Appel smaak met 20% Alcohol ofsoWinking my eye
NielsR    posted on 23-06-2007 16:11
aah zoiets als apple jenever ofwa
Jorrit    posted on 23-06-2007 16:17
Zullen we anders discusseren over "Disco raakt uit gratie", ofwa?

Gery    posted on 24-06-2007 00:59
dit blijkt inderdaad een ernstig fenomeen te zijn. en niet enkel de kleine en middelgrote discotheken volgens de artikels.

ook de kleinere (dans) cafe's worden getroffen.

het is effectief een feit dat veel mensen eerst thuis, of zelf in de buurt van de kroeg eerst een fles uit de nachtwinkel naar binnen kappen ofzo.

dit is uit ervaring leuk om zelf mee te maken want je bent jezelf natuurlijk met wat vrienden aan het amuseren alvorens een feestje te bouwen, maar aan het andere eind is het saai als je reeds vroeg in het cafe zijt, of als je moet draaien...

ik zie maar een oplossing om mensen vroeger naar buiten te lokken en dat is drastisch snoeien in de drank prijzen. Consumenten kiezen steeds voor de combinatie die hun het hoogste nut oplevert gegeven hun budget. als het prijsverschil (opportuniteitskost) tussen op cafe drinken en thuis drinken kleiner wordt zal men meer geneigd zijn vroeger uit te gaan.

langs de kant van de zaakvoerder hetzelfde verhaal. als hij open doet zeg maar in de vooravond tussen 9 en 12 en er is geen kat zijn er geen inkomsten, maar wel kosten, electriciteit, water, personneel, ... Als hij drank gaat gaan verkopen met een geringe winst is het klein beetje extra inkomsten dat je hebt beter als niks.

voorbeelden van die strategie zijn "happy hour", "lucky hour", "bottle night", ... en ik denk dat die wel hun doeltreffendheid bewezen hebben.

DJ - Producer
NielsR    posted on 24-06-2007 01:22
nu moet ik zeggen dat ik mij ook wel schuldig maak aan voordrinken ,en bij mij in de buurt worden er ook zeer veel fuifen gegeven door chiro, scouts enzo om hun kas te spijzen en daar kost bier vaak maar 1 euro per pint ,en coktails 2 euro ofzo een echte bedreiging dus voor de horeca, en er worden hier bij ons nogal veeeel fuifen gegeven 70 per jaar alleen al in mijn gemeent das dus meer dan 1 per week en dan kunnen we nog gemakelijk in andere omliggende gemeenten terecht

hier is zon site die fotos trekt op verschillende fuifen in mijn regio en die ook een partyagenda heeft ik sta verschillende keren op die site probeer me maar te zoeken = bruudruuster

en voor die fuifen komen ook niet de kleinste djs naar toe overlaats was er nog een feestje waar cj bolland, trish van eynde en de freres deluxe en nu is er nog een feestje dat er aan komt met niet de kleinste namen dj cor fijneman, dark e, yves deryter, dave lambert het feestje noemt tranceplant (ik zou niet kunnen wetyen waar ze inspiratie voor de naam hebben gehaald) www.tranceplant.be en de inkom is maar 5 euro
User edit by NielsR on 24-06-2007 @ 13:23:32 (100%)
NielsR    posted on 24-06-2007 16:43
maar er staat ook dat de nederlanders over de grens komen juist weer goed voor ons belgen dan komen ze hier geld uitgeven
Basrose    posted on 24-06-2007 17:07
Ik denk dat het niet alleen met de prijzen te maken heeft. Tegenwoordig zijn er gewoon zo veel feesten. Ze kunnen meer mensen kwijt op de feesten dan dat er daadwerkelijk ook gaan. (als je het grote geheel bekijkt) Iedereen heeft dus de keuze. Wat ik denk dat de balangrijkste keuzes zijn om ergens wel of niet naar toe te gaan:
1. Gaan er vrienden/andere bekende heen
2. Hoe is de sfeer op het feest en wat voor muziek word er gedraait.
3. Zijn de prijzen niet extreem

Ik denk oprecht dat  de eerste 2 punten het belangrijkste zijn waarom iemand bepaald om wel of niet te gaan.

Nu nog even over het begin van de avond. Het is zoizo moeilijk om mensen vroeg in een discotheek te krijgen omdat ze voordrinken, iedereen pas laat gaat, ze nog etentjes of andere dingen hebben waardoor ze laat zijn. Ik denk dat je dit niet kan voorkomen. Daarom denk ik ook dat de discotheken steeds later open willen en steeds later willen gaan sluiten.

User edit by Basrose on 24-06-2007 @ 17:08:36 (17%)
Daan86    posted on 24-06-2007 17:45
Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor 'vermogen' klanten meebrengen. Hier in de buurt is er een populaire jongerenkroeg. Bij topdrukte zijn er zo'n 150-200 mensen binnen maar de omzet is niet erg groot. Gemiddeld wordt er minder dan 10 eurie per klant uitgegeven waardoor er zelfs bij topdrukke avonden niet veel omzet gemaakt word. In een dichtbijgelegen cafe, waar de doelgroep vooral 20+ is, is het vaak minder druk in bezoekersaantallen maar word er wel veel meer omzet gemaakt.

Als we een onderscheid maken in uitgavenpatronen zien we dat jongeren 16-18 vaak te maken hebben met een vast budget per avond. Ongeacht andere zaken besteedt deze doelgroep op een avond meestal zijn gehele budget.

De oudere doelgroep heeft vaak een groter budget en grotere reserves. Deze doelgroep gaat dus stappen en besteedt wat zij nodigt heeft (aan drank e.d.). Hierbij is er dus eigenlijk geen vastgesteld uitgavebudget zoals wel het geval is bij de jongere doelgroep.

Net als leeftijd is 'afkomst' ook van belang. Heeft de zaak veel personen binnen uit de villawijk, of juist uit de achterstandsbuurten?

Deze verschillen in doelgroepen zorgt er voor dat een cafe of discotheek in prijzen en services naar de klant toe toegepitst moet zijn op deze doelgroep.

Zo zie je dat een zaak niet enkel gezond is als deze elke avond stampvol is. Te veel drukte kan zelfs de omzet doen dalen.

Als je op een algemenere manier kijkt zie je dat alle klanten uiteindelijk een budget hebben (wekelijks maandelijks etc.) voor alles waar ze geld aan besteden. Om toch in hun behoeften te voldoen (in drank) omdat dit vaak niet mogelijk is door hoge prijzen gaan consumenten opzoek naar goedkopere alternatieven zoals het indrinken.

Zoals al eerder aangegeven is het niet enkel de financiele factor die dit verschijnsel veroorzaakt. Het indrinken met vrienden of zuipschuren is niet enkel een (gedeeltelijke) vervanging voor de dure discotheek maar voegt juist ook wat extra's toe aan een avond stappen met vrienden.

ciderke    posted on 24-06-2007 21:55
In hetzelfde genre kan ik me ook ergeren aan al die kotfeestjes (een kot is een Vlaams woord voor een kamer huren als student voor de Nederlanders). Dat is ook enorm toegenomen en het is misschien wat vreemd om te zeggen, maar ik vind dat nogal asociaal. Dat is het principe van 'ik spreek enkel af met m'n eigen vriendenkring en voor de rest hoeft er niemand bij'. Persoonlijk ga ik liever uit stappen in een uitgangsbuurt. Veel gezelliger, je komt aleens mensen tegen die je niet elke dag tegenkomt, je leert andere mensen kennen, ...

Persoonlijk heb ik niets tegen voordrinken, als het ook echt VOOR is. m.a.w dat je om 20-21u afspreekt en dat je dan rond 23u naar de fuif/discotheek kan gaan.
Twello    posted on 24-06-2007 22:03
als ze gewoon normale prijzen vragen voor drank dan hoeven ze ook niet te klagen... wie koopt er nou voor 3 euro een biertje terwijl je voor 8 euro een krat kan kopen?

Om nog niet eens te praten over de alcoholvrije dranken, daar is de winst nog hoger. Je betaalt vaak in de duurdere tenten 2,50 voor cola? terwijl een blikje in de c1000 40 cent kost en een blikje uit de fabriek 20 cent...

dat is 250/40 = 6,25  dus 1 glas cola is meer dan 6x zo duur als de inkoopsprijs! Ik snap dat ze geld willen verdienen maar dit is wel erg veel


baath    posted on 24-06-2007 22:48
Poster: Twello
als ze gewoon normale prijzen vragen voor drank dan hoeven ze ook niet te klagen... wie koopt er nou voor 3 euro een biertje terwijl je voor 8 euro een krat kan kopen?

Om nog niet eens te praten over de alcoholvrije dranken, daar is de winst nog hoger. Je betaalt vaak in de duurdere tenten 2,50 voor cola? terwijl een blikje in de c1000 40 cent kost en een blikje uit de fabriek 20 cent...

dat is 250/40 = 6,25 dus 1 glas cola is meer dan 6x zo duur als de inkoopsprijs! Ik snap dat ze geld willen verdienen maar dit is wel erg veel


 

nog nooit over nagedacht, dat het personeel, hele tent enz enz
ook ergens van betaald moet worden?



Yorick    posted on 25-06-2007 09:50
als je alles goedkoper maakt moet je meer bezoekers trekken en meer bezoekers trekken is best moelijk in deze tijd,,, ze gaan meer thuis drinken, Pokere, etc,
maar prijzen naar beneden zal wel helpen maar de vraag is voor hoelang? en krijg de horeca hier geen problemen mee? ( dat tentjes verlies lijden ofzo)





  This is an old Topic

No new postings for 6.532 days.
 Post CommentThat would be 217.7 months
or a whopping 17.9 years
You might consider opening a new topic or reply anyway by pressing the green button...


185 Users online: 21 Guests (164 Unknown)
Pages generated today : 48.209
Most visitors online this month : 380
Lifetime Pageviews since 2003 : 238.784.724