Ik gebruik 2.1 systemen. Bass is voor mij belangrijk. En het bleek dat als het gaat om geluid voor de slaapkamer, of zo, dat je veel meer bass (dieper) krijgt voor dezelfde som geld bij 2.1 speaker systemen dan bij 2 of 3 way stereo speaker systems.
Als je redelijk wat geld tegenaan gooit krijg je bij zowel 3 way als 2.1 speakers een aardige geluidskwaliteit.
Dan nog het probleem van de stereo weergave van 2.1 systemen. Inderdaad moet je maar geloven dat de subwoofer of beter gezegd de bass geluidsgolven 'non-directional' zijn, omdat wetenschappers dat zeggen. Maar dat geld praktisch alleen maar je boven een bepaalde drempelwaarde van het volume zit. Als de sub zacht speelt merk ik tenminste wel dat de subwoofer een beetje links of rechts zit.
Omdat ik niet altijd hard hoef heb ik daarom in eerste instantie twee 2.1 systemen aangesloten op mijn mixer. Dan heb je weer iets dat lijkt op 3 way stereo speaker systems. Trouwens 2.1 valt gewoon onder de categorie stereo sound.
Je kunt ook home stereo's van bv Sony etc. gebruiken, maar dan krijg je een cd player, radio, cassette player erbij. En als je wil uitbouwen met meerdere speakers zoals ik heb je dus een overschot aan torentjes.
Op een bepaald moment drong het tot me door dat er verschillende systemen bestaan die worden toegepast in verschillende situaties.
Mono wordt bv nog steeds gebruikt bij hoorns voor toespraken op straat. Het geluid komt uit 1 punt en dat is geen probleem, want de mond van de spreker is de originele geluidsbron en dat is dus 1 punt.
Stereo wordt gebruikt voor concerten. Het geluid komt van links en rechts van het podium, waardoor met een beetje adequate panning, het niet lijkt alsof het geluid van de verschillende instrumenten en vocals vanuit 1 punt komen. Voor productiedoeleinden, d.w.z. in studio's neemt men het concert podium ook als uitgangspunt.
Dolby stereo wordt gebruikt voor films, maar is al bijna helemaal vervangen door de betere 5.1 surround sound systemen. Zowel in de bioscoopzalen, maar ook thuis met de home theatre systems. Er bestaan ook 7.1 systemen, maar dat valt gewoon onder de categorie surround sound. De bedoeling van surround sound is om het geluid te kunnen laten bewegen door de zaal tot zelfs achter je. Bv. een auto die op je af komt en je voorbij rijdt. Dit werkt dus het best als het volume luid genoeg is. Je zult vast hebben gemerkt dat het volume in bioscopen luider is dan echt hoeft om goed te horen.
Dan nog heb je club systemen. Check ook dit boekje van
www.jblpro.com.pdf. Bij deze heb je soms heel complexe speaker layouts, waaraan geen touw is vast te knopen. De bedoeling, lijkt me, is om overal vanuit elke richting voor een goede en even luide sound te zorgen. Je hoeft dus niet te kijken naar een podium, spreker of een wide screen. Als DJ wilde ik ook clubsound in mijn kamer. Daarom heb ik nu zelfs vijf 2.1 systemen rondom tot mijn beschikking als ik dat wil.
Maar dan moet je het geheel volgens mij niet een 2.1 stereo system noemen, maar een "home" club system. En in de betere clubs heeft men aparte sub woofers. Vandaar dat ik kies voor 2.1, want zonder behoorlijke bass vindt ik underground dance music, mijn stijl, bloedarmoedig klinken. Normaliter draai ik wel met twee 2.1 systems links en rechts.
Verder speelt speaker positionering ook een belangrijke rol bij de muziekbeleving. Speakers hebben ook hun 'sweet spot.' Als je hoofd zit in dit punt klinkt de muziek het lekkerst. De kunst is om deze spot te vinden. Ik heb het liefts dat het geluid van iets boven ooghoogte mijn oren binnenkomt. Mijn speakers vindt ik daarom nu nog een tikkie te laag en ik denk nog aan een "elegante" oplossing om ze een stukje hoger te krijgen.