beetje overbodig: (lol:P)
Platte beeldschermen worden steeds populairder. Veel beeldschermfabrikanten hebben de productie en het aantal modellen van het klassieke CRT beeldscherm teruggeschroefd en richten zich op de ontwikkeling en produktie van TFT schermen (Thin Film Transistor). Tegenwoordige pc's worden steeds vaker uitgerust met een TFT scherm.
Voor € 200 a € 300 kun je tegenwoordig al een TFT scherm kopen. De prijs en kwaliteit en de verhouding hiertussen kunnen voor verschillende TFT schermen erg uiteenlopen. In dit artikel zet Tekstenuitleg een aantal belangrijke punten uiteen voor mensen die een LCD/TFT scherm willen kopen, tevens geven we een korte beschrijving van de TFT techniek en van de nadelen en voordelen van TFT schermen.
De werking van TFT schermen
- TFT schermen zijn platte beeldbuizen die werken met een dunne laag vloeibare kristallen (Liquid Crystal Display, ofwel LCD). Deze kristallen zijn verdeeld in kleine vakjes die op hun beurt weer per 3 samengevat worden in een pixel. Zo'n 'vakje' heet een subpixel. Elke subpixel zorgt voor een kleur. Er is binnen een pixel een aparte subpixel voor rood, groen en blauw. Door de rode, de groene en de blauwe subpixel aan te passen kan je met elke pixel een groot aantal kleuren weergeven. Het beeldoppervalk van het TFT scherm is de verzameling van alle pixels.
- Het aanpassen van de intensiteit van een subpixel gaat als volgt. Liquid cristal of vloeibaar kristal is een stof die zich bevindt tussen de vaste staat en de vloeibare staat. Deze (semi-) vloeibare kristallen zijn gevoelig voor elektrische stroom en veranderen afhankelijk van het voltage van vorm. Normaal liggen de kristallen gedraaid en onder invloed van het voltage van de transistor 'ontspannen' de kristallen zich. Met deze beweging kan je een hoop dingen doen. Zo kan je bijvoorbeeld twee (miniscule) lichtfilters ten opzichte van elkaar laten bewegen. Deze lichtfilters bepalen aan de hand van hun draaiing ten opzichte van elkaar hoeveel licht er wordt doorgelaten
- Het licht dat doorgelaten wordt door de transistor valt op een kleurfilter. Elk van de drie subpixels in een pixel gebruikt of een rood of een blauw of een groen kleurenfilter. Door het voltage van de transistor aan te passen, ontspannen de kristallen zich. Hierdoor komen de lichtfilters onder een andere hoek te staan waardoor ze een bepaalde hoeveelheid licht doorlaten. Dat licht valt op het kleurfilter van de subpixel. Zo wordt de intensiteit van een subpixel afgesteld worden en kunnen er rood groen blauw combinaties gemaakt worden die de pixel als geheel zijn kleur geven.
Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van een TFT scherm is de reactietijd (response time). De reactietijd heeft betrekking op de tijd die benodogd is om de pixels van een kleur A naar een kleur B te krijgen. De definities van de response time die verschillende fabrikanten gebruiken loopt zeer uiteen. De ene fabrikant meet de tijd die nodig is om van donker (zwart) naar miximaal licht (wit) te gaan, terwijl de ander meet hoe lang het duurt om van lichtgrijs naar donkergrijs te gaan omdat die situatie vaker voorkomt. De verschillende TFT fabrikanten zijn om verschillende redenen waaronder concurrentie nog niet tot een vaste definitie van de response tijd gekomen. Hierdoor blijft het voor gamers in het bijzonder erg lastig om een goed TFT scherm uit te zoeken. Voor het spellen met snel veranderende beelden is een TFT scherm met een hoge response tijd vereist. Computerspellen kunnen op een TFT scherm met een hoge (langzame) response tijd 'ghosting' vertonen. Hierover later meer.
Een belangrijk verschil tussen CRT monitoren en TFT schermen is dat de lichtuitstraling van een TFT scherm constant is en die van een CRT niet. In feite knippert een CRT scherm heel snel en dat is vermoeiend voor je ogen. Een moderne CRT monitor gaat zo'n 85 a 100 keer per seconde uit, terwijl oudere schremen knipperen met een snelheid van soms maar 60 keer per seconde. Dat kan erg vermoeiend zijn voor de ogen. De subpixels in een TFT scherm geven constant dezelfde hoeveelheid licht door totdat ze door de transistor van kleur (intensiteit) veranderd worden. Dat is een stuk rustiger voor de ogen.
zo goed?:P
ff de bronvermelding:
http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/tft_schermen/1