De vraag behoeft denk ik wat nuance. Ik ga even een beetje generaliseren om wat duidelijkheid aan te brengen. De clubeigenaar, de promotor, het huis-tuin-en-keuken-publiek, fans en de meer muzikaal geschoolde amateur/pro's in de zaal zullen namelijk allemaal een andere mening hebben.
1) De club eigenaar. Die wil dat er zoveel mogelijk kwalitatief netjes/representeerdbaar volk op af komt, dat het volk zich rustig gedraagd en de DJ zijn apparatuur/tent heel laat. Dat de openingstijden gerespecteerd worden en voornamelijk dat iedereen zich klem zuipt aan de bar. Hem zal het een worst wezen wat je draait, hoe je draait en of hoe je erbij loopt. In de regel willen ze alleen mensen zien die zich professioneel gedragen in de DJ Booth.
2) De promotor. Als het een heel cool feestje betreft wil die graag zo 'credible' mogelijke muziek hebben die zijn concept nog cooler maakt, dat iedereen blijft dansen en voornamelijk dat er veel vrouwvolk in het huis is - want dat staat tof op de partypics. Hij stresst zich dat de DJ op tijd komt en alles wat ingehuurd is heel laat, als het even kan dat hij ook nog eventjes blijft hangen en hij een klein beetje tof kan doen en showen met zijn ingehuurde topDJ.
3) Het huis-tuin-en-keuken publiek. Die boeit het niet wie je bent, als je maar een beetje vlot dingen door elkaar draait die ze kennen en het enigszins cool was om te melden dat je bij hun op het feest was. Mensen zijn voornamelijk bezig met de week vergeten, dronken worden en als het even kan 's avonds niet alleen slapen. Het type volk dat het niet gaat trekken als je een partij innovatief gaat doen en met de meest debiele aanvragen komt. 'Hedde gij niets gezelligs', 'heppie ook hardstyle? (op een housefeest)', 'GANGNAM STYLE!!'. Je mixtechniek boeit ze geen ruk, als 't maar een beetje om aan te horen is.
4) De Fans. Dit zijn mensen die special voor jouw komen en willen je horen draaien waar je om bekend staat met zo nu en dan een klein stukje vernieuwing of de track die je aangekondigd hebt op je Twitter. Hier is iets meer ruimte voor innovatie en je zult het merken als je staat te kloten in je mix. Fans vinden bezopen DJ's geweldig, zolang je maar gezellig bezopen bent. Erg belangrijk is dat je op de foto met ze gaat, als dat betekend dat de muziek uit valt dan boeit het ze geen ruk in de regel (behalve dan de fans die niet op de foto gaan - daar heb je dan oorlog mee).
5) De kenners. Mensen die niet zitten te wachten op wat elke andere DJ al draait of wat populair is, mensen die je genadeloos op je mixtechniek afrekenen en verwachten dat je innovatie en ?cht kunst brengt achter de draaitafels. Dit zijn de mensen die je vervolgens 'held' noemen op sociale media op het moment dat je iets draait wat de halve zaal niet begrijpt. Persoonlijk lig ik nooit zo best met deze groep, aangezien ze meestal 1% van de zaal vormen en online moord en brand gillen alsof ze de 90% zijn. Hoewel ze meestal wel gelijk hebben, vergeten ze vaak dat de clubeigenaar/promotor/huis-tuin-en-keuken mensen uiteindelijk de gage van de artiest betalen.
Kortom; wat een goeie DJ maakt is het evenwicht tussen alle groepen. Zelfs binnen specialistische scenes als bijv. techno heb je de bovenstaande partijen in meerdere- of mindere mate. Buiten het hele bovenstaande plaat is het marketing statement wat een artiest maakt en zijn verhaal rondom zijn act wat het bekendheid en bestaansrecht op optredens geeft. Als je er over nadenkt is het best bizar hoe weinig het allemaal met de muziek zelf te maken heeft
