Poster: Sandr
?
Naar mijn weten komt een pint, pilsje, biertje enzovoort op het zelfde neer.
In Belgi? wordt een glas pilsbier een 'pintje' genoemd.
In princiepe is dit juist, het verwijst alleen niet naar de inhoud van het glas maar naar soort glas en inhoudsmaat.
'Pint' is een Engelse benaming voor een Lager Beer of zoals bij ons Pilsbier, al zit er een verschil tussen Engelse Pils en continentale pils, nl o.a. het ophalen van bier?uit de vaten naar de tapkraan. Pilsje is?vooral gebruik in Nederland, en een pint(je)?Vlaams naar de vorm van het glas, want we hebben ook een fluitje, boerke, prinske,?bolleke (ook gekend van een Antwerps biermerk.?
Poster: TH3llC
een trappist (La Trappe, west vleteren,... is gewoon een bier dat op traditionele wijze wordt gebrouwen met een bepaald soort 'machines' of hoe je het noemt anders is het een abdijbier(corsendonk,..) of gewoon bier zoals de meesten drinken(jupiler, cristal , heineken
)
als ik in nederland kom en ik vraag een pintje krijg ik een pintje :p
Dit is niet juist hoor.?
Trappistenbier, of kortweg
trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterci?nzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam 'trappist' is afgeleid van La Trappe, ??n van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.
De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden wereldwijd geprezen voor hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerci?le aanpak. Dit laatste is de reden waarom er wereldwijd nog slechts zeven trappistenbieren zijn. Niet geheel toevallig zijn zes van de zeven gelegen in Belgi?, centraal op de horizontale as van de zes grote bierlanden Ierland, Engeland, Belgi?, Nederland, Duitsland en Tsjechi?.
Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam 'trappist' te mogen dragen de volgende:
- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen.
- Het product moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen.
- Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken worden besteed.
Abdijbieren
Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier dat vaak ten onrechte een trappist wordt genoemd. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Soms bevindt de brouwerij zich zelfs op het domein, maar niet in het klooster. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen biertje, elk nieuw etiket, etc. Hiervoor ontvangen de abdijen jaarlijks een percentage van de winst die de monniken zelf weer gebruiken voor hun eigen levensonderhoud, onderhoud van de abdij en natuurlijk voor de goede doelen die zij steunen. Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan wordt gebrouwen, in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterci?nzers.
En deze regels en brouwersmethode word in Belgie idd zeer streng gecontroleerd, zoals alle treekspecialiteiten in Belgie.