Poster: Esmee
@ Luni-B
er is wel degelijk een wetelijke garantie termijn in Nederland. Volgensmij zelfs in de hele EU, maar dat weet ik niet zeker.
' Veel ondernemers en consumenten denken dat de wettelijke garantie twee jaar is. Voor Europa is inderdaad bepaald dat iedereen een wettelijke garantie van twee jaar heeft. Dit staat in de Europese Richtlijn Koop en Garantie. Die twee jaar is een minimum. Het kan dus zijn dat in sommige Europese landen de wettelijke garantieperiode langer is.
In de Nederlandse wet staat niet hoeveel jaar wettelijke garantie u hebt. Daarin staat namelijk dat u recht hebt op een product van goede kwaliteit. In Nederland wordt de wettelijke garantie ook wel 'het wettelijk recht op een deugdelijk product' genoemd. Hoe lang u dat wettelijk recht hebt, hangt af van het product dat u koopt. U moet het product bijvoorbeeld een bepaalde tijd normaal kunnen gebruiken.
Voorbeeld
Van een wasmachine mag u verwachten dat die een langere tijd meegaat dan een paar schoenen voor uw kind. Gaat uw wasmachine na vier jaar stuk, en is het niet uw schuld? Dan hebt u volgens de wet nog steeds rechten. U kunt dus nog teruggaan naar de winkel.
In Nederland hebt u dus vaak langer dan twee jaar recht op een deugdelijk product.
In de Nederlandse wetgeving is niets opgenomen dat op een product een minimale garantietermijn behoort te zitten.
En al zou het in de Europese richtlijn staan, dan kun je er geen beroep op doen.
Tevens is noch in de Nederlandse wetgeving noch in de Europese richtlijn opgenomen hoelang dat een product minimaal mee zou moeten gaan.
Alleen als er in de koopovereenkomst geen garantieperiode of een periode van probleemloos gebruik is opgenomen, dan alleen mag je van de gemiddelde levensduur uitgaan. En dan is het ook nog wat je er redelijk van kunt of mag verwachten.
Het is zo dat je datgene van een product mag en kunt verwachten wat in de koopovereenkomst is vastgelegd.en zo is het en niet anders.
voorbeeld ;
Je koopt een MP3 speler , als in de koop over eenkomst staat dat je 2 maanden garantie hebt kan je daar later niet meer onder uit. Je hebt immers een koop contract gesloten en die kan niet ongedaan worden.
voorbeeld;
je hebt een wasmachine met 2 jaar garantie. een Miele voor het gemak.
Na 2 jaar heb je 1500 wasbeurten gehad. Miele geeft Garantie op 5000 wasbeurten.
Als nu je apparaat kapot gaat worden er alleen GEEN kosten gerekend voor onderdelen.
De monteur aan huis +- 100 euro , de monteur uurtje bezig +- 150 euro.
250 euro mag je gewoon afreken aangezien hun volledige garantie is verlopen.
het is een heeeeeel moeilijk verhaal. maar zo is het.
PS dat van jou staat ?cht niet in het wetboek hoor , komt eerder van de consumentenbond.
PS. Ik heb niet gestemd !!! geen steun aan deze vorm van regering.