Turntables - Blogs ordered by Modelnumber

  How is Vinyl pressed?  Heer en meester in de PlatenindustrieEnglischEnglisch    

Submitted by Lead  Flag on 28-08-2003 13:57
This content is © 2003-2025 The DJResource

Old Layout Ahead

Sorry but this topic has not (yet) been modernized so it still has the original layout and markup from when it was written.
Please read this article in English for proper layout and updated images (select in header above)

Vinyl leeft. En allang niet meer alleen in de dance industrie: ook Marco Borsato en Bl0f zijn tegenwoordig weer op plaat verkrijgbaar. Een groot deel van dat vinyl komt uit Haarlem, waar platenperserij Record Industry floreert als nooit tevoren. We praten met Rinus Hooning, oude rot in het vak en de beheerder van de snijkamer. 'De komst van de Uitramaximizer was voor mij een regelrechte ramp!'.

Rinus Hooning heeft een carri?re in de studiowereld achter de rug, precies zoals je je die voorstelt: begonnen als loopjongen bij de EMI studio, via het opstellen van de microfoons en klaarmaken van recorders, naar een baan als engineer en opnametechnicus. Na jaren bij de grote maatschappijen te hebben gewerkt, werd hij in 1998 benaderd om te helpen de oude, van Sony overgenomen platenperserij, weer nieuw leven in te blazen als Record Industry. Hooning's vakmanschap als leverancier van zeer goed klinkend vinyl zorgde er mede voor dat vrijwel alle Nederlandse en een flinke partij buitenlandse labels inmiddels klant zijn in Haarlem.

Hooning: 'De lol als technicus raakte er voor mij een beetje af met de komst van harddisk editing, begin jaren tachtig. Digitaal geluid is knap, maar het echt creatief werken met sound was afgelopen. Hier bij de platenperserij is het weer echt terug naar de basis: analoog geluid. We gebruiken inmiddels wel een pc om heel basic dingen te doen: tracks knippen en plakken, volgorde bepalen, etc. maar daarna ga ik weer zo snel mogelijk terug naar het analoge domein. Je geluid is gewoon veel mooier, veel warmer en voller. Ook in Amerika is men daar inmiddels achter: het analoog afmixen en masteren is daar weer helemaal terug.'

Jong geleerd..
Als oude rot werkt Hooning voornamelijk met jonge producers en engineers: de dance industrie is nog steeds de belangrijkste klant. 'je kunt heel duidelijk merken dat je met een nieuwe generatie te maken hebt, die is opgegroeid met digitale techniek. Die moet je als het ware heropvoeden. Veel mensen beseffen niet dat vinyl weliswaar beperkingen heeft, maar dat je daarbinnen iets heel moois kunt maken.

En die 'vinylcurve' is niet absoluut, zoals bij digitaal. Daar is het heel makkelijk: altijd tot 0 dB opnemen, maar nooit erover. Zachter heeft ook geen zin, dan krijg je alleen maar gerommel met dithering. Over vinyl gaan veel indianenverhalen. Zo zou je alles onder de zestig of dertig Hertz wel weg kunnen mixen, omdat vinyl dat niet aankan. Onzin, een plaat kan de mooiste subbassen aan! Maar niet op 0 dB, want dan is er geen plek meer voor de rest. Digitale media kunnen veel grotere extremen aan dan vinyl, dus als je daar met mixen een beetje rekening mee houdt, is er niks aan de hand.'

Hard opnemen of niet ?
Er zijn volgens Hooning drie manieren om een plaat te persen. 'Ten eerste is er de 1 op 1 methode', waarbij we helemaal niets anders doen dan het origineel rechtstreeks op vinyl zetten. Dat kan alleen bij perfecte vinylmasters van de echt grote maatschappijen en zelfs daarbij gebeurt dat bijna niet meer. Dan is er het andere uiterste: 'zo hard mogelijk'. Daarbij gaat het louter om volume en is het geluid eigenlijk bijzaak. Veel drum & bass wordt op die manier geperst. Ik ben zelf erg voor variant drie: wel zo hard mogelijk, maar met behoud van het originele klankbeeld. Als een superhoge hihat ergens de boel verpest, kun je die iets lager in het frequentiespectrum weer opzoeken, in plaats van hem gewoon weg te filteren.'

'Mijn belangrijkste tip voor producers is altijd 'doe rustig aan met compressors, limiters en dergelijke'. Het probleem is dat je dat niet meer ongedaan kunt maken. Hetzelfde geldt voor de Ultramaximizer. Ik krijg hier soms tracks binnen, die een muur van geluid op je uitstorten. Die komen gewoon niet mooi op de plaat, maar ik kan er bijna niks meer aan corrigeren.

'Als je een bepaald effect wilt, lever dan een versie aan die helemaal opgepompt is zoals je het wilt en een normale versie, dan kan hetzelfde effect hier worden gemaakt'. En je zou wel gek zijn als je het niet aan Rinus overliet: Hooning is in de snijkamer omringd door namen als Klarkteknik, Pultec en Neumann: stuk voor stuk apparaten waar de topproducers van tegenwoordig een moord voor doen.

'Wat verder belangrijk is om te weten is dat wij er altijd op uit zijn om het beste resultaat te behalen. Dat moet ik samen met de producer doen. Als een vorm van service kijken we regelmatig samen met de klant naar een opname en wat eraan kan worden verbeterd voor het snijden. Zo probeer ik mijn kennis ook een beetje over te dragen.'

Een plak apart.
Het belangrijkste bij het maken van een plaat gebeurt eigenlijk niet eens in de perserij, maar juist een stapje ervoor: mixen, masteren en corrigeren hebben een enorme Impact op hoe een plaat uiteindelijk klinkt als 'ie op je draaitafel ligt. Interface doet het persproces van een plaat uit de doeken, onder begeleiding van Rinus Hooning. De geheimen van een goed klinkende plaat...

Apparatuurlijst Record Industry snijkamer

  •    1 x Neumann cutting lathe VMS 70 (lakker snijtafel)
  •    2 x Neumann cutting lathe VMS 8o (lakker snijtafel)
  •    1 x Neumann cutting lathe VMS 82 (DMM Snijtafel: Direct Metal Mastering, koper dus)
  •    3 x Neumann console met Neumann U1160 XP equalizers and U1173 SP compressor/limiters
  •    2 x Sony PCM-7010 Datrecorder
  •    2 X Marantz Professional cd speler
  •    2 x Lexicon MPX-1
  •    1 x Pultec EQ-P A3 Equalizer
  •    2 x Coloursound Stereo width control
  •    2 x Klark Teknik DN-70 realtime spectrum analyzer
  •    PC harddisk editing systeem met Wavelab Soundforge en diverse plug-ins




  • 1. De snijkamer

    Als een dat of cd binnenkomt, wordt hier een master gemaakt, waarvan de plaat wordt geperst. Links zie je de snijtafel, rechts de diverse apparaten om binnengekomen muziek te corrigeren voor het op vinyl kan worden geperst.



    2. Master snijden

    De snijtafel aan het werk. In een blanco laquer wordt door de snijnaald in realtime het signaal geschreven dat wordt aangeleverd via DAT/cd en/of andere randapparatuur. De snijnaald loopt 1 rotatie achter: op deze manier kan er bijvoorbeeld voor een grote piek in het laag een diepere groef worden gesneden. De naald kan als het ware op de muziek anticiperen. Met de extra arm met naald boven de foto kan meteen het resultaat worden afgeluisterd. Record Industry beschikt ook over een DMM snijkop, die op koper snijdt. Dat resulteert in een beter hoog, maar minder laag op het vinyl.

    Check externe master

    3. Externe masters checken

    De perserij krijgt regelmatig masters van andere perserijen aangeleverd, waarmee wel eens iets mis is. Die worden door Hooning onder de microscoop onderzocht. Het resultaat zie je op de monitor: de
    strepen onder elkaar zijn een sterk uitvergrote groef, de schuine lijn er doorheen een beschadeging. Deze zit onder de groef en zat dus al voor het persen op de lquer. Sterk vergrtoot zie je duidelijk dat de groef is beschadigd. Het resultaat : een flinke tik.

    nikkelballetjes


    4. in bad

    Van een masterplaat kunnen ongeveer 1500 kopie?n worden gemaakt voor hij versleten is. Om niet elke keer een nieuwe snijmaster te hoeven maken, wordt via een systeem van 'vaders' en 'moeders' een aantal kopie?n gemaakt. Hier gaan de platen in een bad van nikkelbolletjes, nadat ze eerst van een laagje van 0,2 micron zilver zijn voorzien. Via elektrolyse wordt het nikkel op de plaat aangebracht.

    Masterplaat

    5. Kopi?ren

    Het produceren van een nieuwe kopie. De ene kant is de master die voor het persen gaat dienen, de andere zijde is de generatie ervoor, die wordt opgeslagen. Hierna wordt de masterplaat nog gecentreerd (gat precies in het midden) en worden de codes, die eerst nog in een extra buitenrand staan, overgestanst in de binnenkant en wordt de buitenrand eraf geslepen. Dit is nog allemaal handwerk.

    Labels genoeg
    6. Labels bakken

    De labels op een plaat moeten tegen heel wat bestand zijn. Tijdens het persen komt er enorm veel warmte en vocht vrij, waar papier over het algemeen slecht tegen kan. Daarom worden de labels eerst enkele uren in een oven 'verhard', zodat ze het productieproces zonder kleerscheuren overleven en goed op de plaat blijven plakken.

    De platenpers
    7. persen

    De daadwerkelijke platenpers. Record Industry heeft er 28 voor 12" vinyl, die continu in bedrijf zijn. Daarnaast zijn er nog drie voor 7"
    en 10" singles. Het persproces is geheel automatisch. Nadat de laquer in de pers is gelegd (de zilveren plaat) zie je er bovenop een klein blokje zwart vinyl, met daar bovenop het label. Het vinyl wordt via een grote pijplijn bovenin aangevoerd. De pers duwt de twee delen negentien seconden tegen elkaar en de plaat is geperst. Het eindresultaat wordt automatisch in een binnenhoes gedaan en in een bak gelegd. Deze bakken moeten met een gewicht er boven op ongeveer drie uur hard worden: bij te snelle verwerking zijn de platen niet hard g noeg en trekken ze krom.

    Handbewerking voor bijvoorbeeld inlays etc.

    8. inpakken

    Het inpakken gebeurt grotendeels automatisch, maar platen met inlays en dergelijke worden met de hand verwerkt. Hier de jubileumeditie van Pink Floyd's Dark Side of the Moon, precies dertig jaar geleden voor het eerst uitgebracht. De plaat is geremasterd en compleet met alle originele stickers en posters. De perserij doet veel re-issues, niet alleen rock, maar zelfs klassieke muziek.

    door Ruud Lekx > ruud@interface.nl - www.interface.nl (Interface 72-Oktober 2003)




    What do you think about How is Vinyl pressed? ??

    Vote :   

    Related Blog Posts

       


    This content is © 2003-2025 The DJResource...




    There are 8 Comments

      Flag Laidback wrote on 23-05-2006 @ 00:57
    Leuke Toevoeging! > LINK <  video over het persen van Vinyl..

      Flag Twizz wrote on 10-06-2006 @ 19:50
    hoe duur zijn die apparaten:P
      Flag DNR wrote on 12-11-2006 @ 15:23
    twister wil er ook een op zn kamer:P

    (ik ook wel eigenlijk, nummer selecteren. rechtermuisknop. vinyl persen. ok.)
    zou makkelijk zijn:P
      Flag NielsR wrote on 28-04-2007 @ 23:17
    Hier heb ik nog een leuk filmje gevonden hoe ze vinyl persen van productie tot vinyl

    filmpje

      Flag PsykologicalBeatzz wrote on 15-02-2009 @ 11:24
    Zalig!Cool
      Flag DVanDerMaar wrote on 21-05-2009 @ 18:03
    Interesting article this,

    Record Industries are good I used them a couple of years ago, although the vinyl was a little bit thin though I guess, I use AGR Manufacturing for my Vinyl & CD Manufacturing now though who are based in the UK, Im located in Berlin now but still pay AGR in Pounds and with the exchange rate I get a great deal :o)
    anciano wrote on 02-09-2009 @ 03:03
    Hoi allemaal,

    Met weemoed lees ik dit verhaal. Ik heb?destijds in Bovema (Haarlem 1973)?6 maanden lang?platen geperst. ?En ook nog toevalig een week lang?(op 1 pers) de 'Dark Side Of The Moon'. Ik werkte destijdsd?met veel turken,?dat waren echt meesters in het persen. Zij persten met twee machines tergelijkertijd. Destijds ging het persen iets anders dan boven bescgreven: Lp werkwijze in?(destijds 28 seconden) en alles handmatig:Pers gaat open>de plaat wordt eraf gehaald en wordt op een snijmachine gelegd>Broodje Vinyl (380 graden) wordt door de perser tussen de pers geplaatst>pers gaat dicht>nu is het tijd om?het overtollige vinyl?met een soort passer eraf te snijden>je kijkt de plaat vluchtig door om te kijken of er geen beschadigingen zijn en legt de plaat weg op een soort standaard>op dat moment gaat de pers weer open en kan je weer van voor af?aan beginnen. De single pers die deed er 18 seconden over om een singeltje te persen. En dan waren er mensen met?twee machines!!! Vier?uur persen?aan 1 stuk door,?half uur pauze en dan weer vier uur. Na drie maanden kreeg ik een soort uitslag van het materiaal?en mocht ik naar de inpak afdeling. Ik heb een week lang?de hit single 'Power To All Our Friends' van Cliff Richard staan in te pakken. Na een aantal weken ging ik weer terug naar het persen. Maar gelukkig kon ik na een bepaalde tijd mijn hobby en werkzaamheden weer oppakken als DJ in Zandvoort. (het persen was gelukkig een tijdelijke baan) Eind 1973 werden de eerste volautomatische CD persapparaten in Bovema geplaatst. Iedereen zei toen, dat de CD maar tijdelijk was en vinyl zou blijven bestaan! Cool
    ?
      Flag richie-37 wrote on 05-12-2014 @ 15:25

    Vestax heeft nog een paar vinyl-cutters in de handel gehad, vraag me niet naar het resultaat, maar het kost toch ook niet veel om je vinyl te laten pressen, een stuk of 100. Net als dat thuis een pcb ontwerpt en test en er twee honderd laat maken als je de pics even opstuurt, denhaag zit er 1 dacht ik. En persoonlijk vind ik dat bij de voeding met spanningsregelaar bij een technics weinig kwaad kunnen, dat is zo'n crisisregelaar standaard en de gelijkrichter is matig en je kunt er tenminste een goede voeding voor maken, met de standaard trafo. Tsja de standaard voeding is geen stille , maar het verbaast me dat ze er nog geen kitje voor hebben, net als een recap en wat andere onderdeel vervangingen. Paar schroeven losdraaien en wat solderen moet te doen zijn.

    gr richard

    Create your FREE ACCOUNT now !

    Some parts of this website require you to login. Using an account on DJResource has a lot of advantages such as:
    Adding Content, getting Notifications, Like content, Downloading and Uploading Images and much more.

     Sign Up

    Create your account to get involved with the Community


    63 Users online: 13 Guests (50 Unknown)
    Pages generated today : 27.061
    Most visitors online this month : 361
    Lifetime Pageviews since 2003 : 238.137.674