Faderstart on CDJ, CMX and DJM  How to get it working

Submitted by Lead  Flag on 14-02-2004 @ 21:00
This content is © 2004-2020 The DJResource...

Available in  EnglischEnglisch

Vote :   
Alle Pioneer ProDJ CD spelers (CDJ's en CMX-en) zijn uitgerust met een Faderstart functie die aangesloten kan worden op elke DJM-Mixer. De verbinding wordt gemaakt met een 3,5mm (Mini Jack) aansluiting die bij elke cd-speler zit. Om Faderstart te gebruiken is een Cue-Point vereist, oftewel een zelf gemaakt/opgenomen Cue Punt of een welke gemaakt is door de Auto-Cue functie. Op de mixer kun je dan de speler start en stoppen door middel van het openen en sluiten van de kanaalfader en/of de crossfader.


Hoe kan ik het gebruiken ?

Wanneer je met de CDJ een Cue-Point instelt, springt de speler in de CUE-mode en staat gepauzeerd op het Cue-Point. Zo lang de Fader van een kanaal dicht staat, blijft de speler in deze stand staan. Wanner je de Fader uit de 0-positie schuift (slechts een millimeter opent) zal de Faderstart automatisch de CDJ starten. Wanneer je de Fader weer dicht zet gaat de CDJ terug naar het Cue-Point en wacht tot je de Fader weer opent of op Play (of Cue voor stutter play) drukt. Omdat alle CDJ en CMX producten Direct Start hebben kun je ze zo snel starten als je wilt. De CDJ volgt altijd jou bewegingen, waardoor je kunt switchen tussen Play en Cue zo snel als je de Fader kunt bewegen.

Gebruik maken van Faderstart is persoonlijk. Niet iedereen vindt het fijn om te gebruiken, maar in sommige gevallen kan het erg handig zijn. Als je een Scratch of Hip Hop Dj bent, kun je met Faderstart beats creëren door de Crossfader te gebruiken.


Het Pioneer ‘Protocol’

PLAY/START De speler start zodra de Tip van de Mini-Jack een puls naar massa krijgt.
CUE/PAUSE The player returns to Cue position when the sleeve gets a ground-pulse.


Als je niet goed kunt solderen en bang bent voor draadjes :


Lees niet verder, je kunt meer kwaad dan goed doen.Je hebt geen Pioneer Mixer ?
Faderstart werkt bji veel merken volgens een zelfde principe. Conventionele mixers gebruiken een schakelaar die opent en sluit wanneer de Fader omhoog en omlaag geschoven wordt.
Pioneer gebruikt een eigen manier (protocol) om Faderstart te gebruiken, dus de Pioneer Cd-speler verwacht een signaal dat voldoet aan dit protocol. Wanneer je geen Pioneer Mixer hebt kun je alsnog gebruik maken van de Faderstart optie, maar moet je een beetje handig zijn. Je moet een verbinding creëren om het conventionele signaal om te zetten in het Pioneer Protocol.

Om een Faderstart van een niet-Pioneer mixer werkend te maken met het protocol moet je een verbinding maken tussen de schakelaar en de 3.5mm stekker die in de CDJ gaat. Ik heb geprobeerd om de situatie zo simpel mogelijk te maken in de onderstaande foto. De lange stekker die afgebeeld is, is NIET de stekker die je moet gebruiken. Deze is alleen gebruikt om te laten zien welk deel van de stekker aan welke draad gemaakt moet worden. Op de foto zie je een 6.5mm stekker, terwijl degene die je gebruiken 3.5mm is. De foto van de 3.5 was niet duidelijk genoeg om uit te leggen wat je moet doen.

Scematic Diagram of Faderstart ConnectivityPunt A, de hoofdverbinding van de schakelaar (Main) gaat naar een massa verbinding van de mixer. Deze kan normaal gevonden worden in de buurt van de ingangen achterin de mixer. Je kunt de massa altijd pakken van de cinch aansluiting.

De tip van de mini-jack en de ring van de connector worden verbonden aan de 2 geschakelde contacten van de schakelaar. Gebruik een Multi Meter om te checken of je ze aan het juiste contact hebt gesoldeerd.


Je kunt de draden op verschillende manieren uit de mixer leiden. Voorbeelden:

  • Gebruik een lang draad met aan het einde de 3.5mm stekker. Leid de draad uit de mixer met enige beveiliging, zodat de draad niet uit de mixer getrokken wordt als er kracht op uitgeoefend wordt.

  • Maak een uitgang voor de stekker aan de buitenkant van je mixer. Hiervoor kun je elke soort uitgang gebruiken, zolang je er maar tenminste 2 draden aan kunt maken. Vanuit deze uitgang sluit je een kabel aan met aan het einde een 3.5mm stekker. Normaal is het type verbinding hetzelfde als Pioneer gebruikt in hun apparatuur.


Wat als ik een Denon Cd-speler heb ?
Er zit geen verschil tussen de protocollen van een Denon en Pioneer Cd-speler. Beide merken hebben de vereisten om gebruik te maken van Faderstart. In elk geval: Zorg dat je de Faderstart op de mixer hebt aangezet !

Je kunt elke kabel gebruiken die 2 kleine 3.5mm mini-jack connecter heeft. Deze worden veelal meegeleverd met de CD speler.

Pioneer Cd-spelers hebben een normaal Cue Point nodig om Fader Start te laten werken. Denon is ongeveer hetzelfde, maar Denon maakt gebruik van Hot Cue (A1 of A2 knop) om Faderstart te laten werken vanaf dat punt. Zorg dus dat er een Hot Cue is ingesteld wanneer je de speler aansluit op een Denon of Pioneer DJM mixer.

Als je het nog steeds niet werkend krijgt na het lezen van dit, post je probleem op het forum
Vertaling mede dankzij Ft

What do you think about Faderstart on CDJ, CMX and DJM ??

Vote :   
This content is © 2004-2020 The DJResource...


There are 5 Comments

  Flag tekno1 wrote on 25-03-2005 @ 20:39
Well, back to the drawing board. After all weekend and several days of configuring cables, changing cables, and making cables... it appears that natively Denon and Pioneer are not FRIENDS at all. They do not play well together! So, I am thinking that what Lead has said is right, Den & Pio use the SAME concept, but I think they might use different polarity! So I am going to make two new cables, Denon specs on one side and Pio specs on the other! Will keep you updated!

[ADMIN edit: as you can read above, this should work fine]
1 member likes this  
  Flag midwestDJ wrote on 09-08-2005 @ 19:11
Have you tried this with the Numark CDX?
  Flag Lead wrote on 13-06-2006 @ 23:12
See added info about Denon... they are compatible....
  Flag Luxx wrote on 09-07-2007 @ 19:21
i got CDJ800's and Reloop mixer but faderstart works just fine :D
  Flag Lead wrote on 03-01-2020 @ 19:01

One thing nobody knows is that the information in this particular DJ Topic was the reason why DJResource, or the forerunner of it, was ever started. You can take a look at the About DJResource page to see some screenshots of how everything has grown over all these years.

Back in 2001 I was just working at Pioneer and got a lot of questions back then of which the answer was the topic above. I wanted to put that on the Pioneer website so next time I got a call or mail I could send people over to the information so they can check it at their own leasure and get back to me afterwards if they had any more questions.

But Pioneer back then didn't allow me to put that on the official website as there was no place for it. I told them I would then put it on my own website (which i didn't even had) instead..... I heard laughter and a few weeks later the very early beginning of what later would grow to DJResource was made.

The rest of the story is mentioned in the About DJResource page, so read that for all details

Create your FREE ACCOUNT now !

Using an account on DJResource has a lot of advantages such as:
Adding Content, getting Notifications, Like content, Downloading and Uploading Images and much more.

 Sign Up

Create your account to get involved with the Community


54 Users online: 15 Guests (39 Unknown)*
Pages generated today : 7.908
Most users online this month : 185
Lifetime Pageviews : 177.074.893