DNR Flag on 24-05-2007 @ 09:32
disco_473163b.jpg"Het stapgedrag van jongeren is veranderd", constateert Anthony van der Klis van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Ze drinken eerst thuis in en gaan dan pas op stap. Daardoor geven ze in de discotheek minder uit." Volgens Van der Klis ondervinden discotheken bovendien steeds meer concurrentie van de 'illegale' horeca: zuipschuren en sportkantines.

Ook De Stunt (in Epe) heeft daar last van, zegt eigenaar Talen. "Hier in de regio heb je veel van die keten. Iedereen neemt een kratje bier mee, iemand zorgt voor de muziek en ze bouwen hun eigen feestje. Ze nemen zich wel voor om nog op stap te gaan, maar op het laatste moment blijven ze toch maar zitten."

Lisa (17) zit met twee vriendinnen verveeld voor zich uit te staren. Ze komt wel vaker in De Stunt. "Pas na half één begint het hier een beetje vol te lopen." Ook zij denkt dat veel jongeren eerst thuis indrinken, voordat ze op stap gaan. "Hier betaal je voor één glas apfelkorn bijna vier euro, terwijl je met zijn vieren voor tien euro een hele fles kunt kopen."

Martijn Veen haalt de onlangs door het tijdschrift Nieuwe Revu georganiseerde verkiezing van 'Beste poptempel van Nederland' erbij. Daar eindigden 'zwaar gesubsidieerde' uitgaanscentra als het Patronaat (Haarlem) en Doornroosje (Nijmegen) bovenaan. "Wij betalen voor een topartiest de volle mep. Zij worden gesponsord door de overheid. Dat is niet fair."

Als je eenmaal in de hoeken zit waar de klappen vallen, is het moeilijk er weer uit te komen, zegt Van der Klis van Horeca Nederland. "Jongeren willen het nieuwste van het nieuwste en het grootste van het grootste. Dus moet je blijven investeren. Maar als het steeds moeilijker gaat, heb je daar geen geld voor." Toch blijft De Stunt stug volhouden, zegt eigenaar Talen. Hij probeert vooral met het boeken van goede artiesten zijn zaak weer vol te krijgen. "Laatst hadden we het house-duo Jeckyll & Hyde. Nou, dan is hier veel volk hoor." Een ander succes is de 'Goud van Oud'-avond, 'met muziek van toen', op de laatste zondag van de maand. "Een ouder publiek, maar hartstikke gezellig."

Jongeren laten discotheken steeds vaker links liggen, en kiezen voor sportkantines en drinkketen. En als ze al komen, dan is dat steeds later en geven ze minder uit. Tientallen danspaleizen sloten de afgelopen jaren hun deuren. Tientallen danspaleizen hebben de afgelopen jaren hun deuren moeten sluiten, zo blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland. "Er zijn avonden dat we met z'n allen naar buiten zitten te koekeloeren", aldus een disco-eigenaar.

In Overijssel is het aantal disco's volgens Horeca Nederland gedurende tien jaar gehalveerd: van 40 naar 21. Nieuwe initiatieven waren zelden een lang leven beschoren. Als je eenmaal in de hoeken zit waar de klappen vallen, is het moeilijk er weer uit te komen, zegt Van der Klis. "Jongeren willen het nieuwste van het nieuwste en het grootste van het grootste. Dus moet je blijven investeren. Maar als het steeds moeilijker gaat, heb je daar geen geld voor."
Grote danspaleizen, in deze regio vaak net over de grens te vinden, zijn minder kwetsbaar dan de gemiddelde discotheken.What do you think about disco raakt uit gratie ??

Vote :   
You can read more here : www.tctubantia.nl

There are 39 Comments

  Flag ccc wrote on 24-05-2007 @ 09:42
Tja wat wil je. 3 jaar geleden koste een bier 1.50, 2 jaar geleden 1.60 en dit jaar hebben ze het 1.70 gemaakt bij ons in buurt. Veels te duur vind ik zelf. Logisch dat mensen thuis wat drinken.

Niet echt van toepassing maar.
Wel ben ik voorstander dat iedereen om 9 uur ofzo moet uitgaan. Ik vind het echt bagger om om 12 uur ofzo te gaan en om 4/5 thuis te komen en dat de dag erna helemaal kapot is.

Ik ga liever om 9 uur en ben dan om 1 ofzo thuis. En ik merk dat veel mensen daar wel voor stander van zijn, maar niemand die het doet. Want je gaat niet in je eentje in het cafe of discotheek staan.

  Flag Illusion wrote on 06-07-2007 @ 01:00
@ ccc, En waarom staat toevallig niet je leeftijd in je profiel:p De meeste mensen, en dat is toch zo, gaan liever 's nachts uit. Dat is gewoon zo, en dat moet zo blijven! Het is toch veel leuker om met een gevoel te zitten, dat je 'snachts uitgaat in plaats van 9 uur. Het heeft iets, en is leuker.Het ritme blijft er toch in, dat veranderd niemand. ::: Ontopic::: Logisch dat iedereen eerst thuis wat drinkt. Zuipschuren heoft van mij niet, maar een paar pilsjes thuis, en dan uit moet best kunnen. Discotheken zijn veel te duur. Ze moeten niet zeuren:p
  Flag DNR wrote on 24-05-2007 @ 09:46
Ik snap ook niet waarom het zo duur moet zijn.
disco's kopen grote ladingen drank in. ze maken ook heel wat winst op 1 glas bier.
Als ze nou gewoon de prijs naar benede gooie komen er zo veel meer mensen.

en als je daar nou als dj staat. een zaal met 50 man erin ofzo. dat vind je dan tog ook niet leuk!

  Flag Jorrit wrote on 24-05-2007 @ 10:34
Het gaat niet om de winst per glas bier, het gaat om de opbrengsten afgewogen tegen de uitgaven. Een discotheek is erg arbeidsintensief, dus zullen al die arbeidskosten gecompenseerd moeten worden.
Prijzen naar beneden = meer volk? Denk het niet, het publiek tegenwoordig is verschrikkelijk kieskeurig wat betreft imago van de tent, leeftijdscategorie in de tent, soort publiek in de tent en bijvoorbeeld muziekstijl.
  Flag ccc wrote on 24-05-2007 @ 09:55
Ja vind ik ook.

Er is een discotheek bij ons de buurt nog niet zo gek lang geleden geopent. De entree is 10 euro en een pils kost gewoon 2 euro's. De reden dat ik er nog nooit ben geweest is gewoon puur dat het zo duur is.
Drink je 10 pils dan ben je gelijk al 30 euro op 1 avond uit. En ja dan moet je de rest van het weekend ook uit :P. Dure grap wordt het dan.

  Flag Jorrit wrote on 24-05-2007 @ 10:31
Moet je voor de gein eens in Amsterdam gaan stappen, en dan met name in de wat 'hippere' tenten (25 euro entree, 2,60 voor een fluitje, 8 euro voor een mixdrankje...). 10 euro entree en 2 euro per biertje is best redelijk te noemen, als je als eigenaar van een discotheek nog een beetje rond wil kunnen komen.
  Flag Renzis wrote on 24-05-2007 @ 10:08
die disco eigenaren hebben het toch wel aan hun zelf te danken hoor met zulke prijzen, alhoewel, je moet een hele zaak laten draaien enz, plus (dure) dj's enz, dat kan je alleen maar betalen van de "winst" op je drank, vandaar die prijze denk.  maarjah tegen thuiszuipen kunnen ze nooit concureren, dus gewoon thuislekker indrinkes en rond 12e to tha dancefloorWinking my eye

  Flag Jorrit wrote on 24-05-2007 @ 10:35
Gewoon lekker thuis indrinken met z'n allen, en dan tot de conclusie komen dat de dichtstbijzijnde discotheek 50 of meer Km weg is, omdat de anderen in de buurt allemaal al gesloten zijn...

  Flag ccc wrote on 24-05-2007 @ 10:38
Ja daar heb je weer gelijk in.

Ik denk dat het in de toekomst steeds minder leuk wordt. Als maar duurder en verder reizen om naar een leuke discotheek te kunnen.
  Flag Bastian wrote on 24-05-2007 @ 11:16
Ben ik even blij dat als ik in een discotheek of club kom, dat ik dan moet draaien!
Gelijk gratis consumptie:P Maargoed ik vind het wel jammer dat de meeste mensen altijd zo laat naar feesten komen, indraaien is dan nooit echt een pretje:P
  Flag Sandr wrote on 24-05-2007 @ 11:16
Mensen kom van de zomer allemaal naar discotheek de Hooizolder. Ik ga daar van de zomer 2 of 3 avonden in de week draaien. Het is net helemaal verbouwd de opening met Erick E was een enorm succes en een muntje kost 1.90.
Dus 1.90 voor een biertje
en 5.40 voor een mix!

baath wrote on 24-05-2007 @ 18:52
nou Sandr  ik zal wel standaar ongeveer elke avond ff langs komen Winking my eye
maar geef toe die tent is in de winter ook vrij dood
het is dat het hier in zeeland overal stikt van de toeristen..
anders waren vele zaken an gesloten denk ik
  Flag DJ_IVI-R wrote on 24-05-2007 @ 11:21
het uitgaan (horeca) zit al ff in een dip.. er zijn nog nooit zoveel discotheken gesloten in België of failliet gegaan als voorbije paar jaren..
  Flag Ren├ęKuppens wrote on 24-05-2007 @ 15:57
Ja bij ons in het dorp heeft ook iedere groep wel een Keet...

Daar is het vaak gezelliger dan in de The-Energy.. Maar dat verzieken ze zelf 1,70 voor een 1 munt en dan zijn sommige dingen nog duurder..
  Flag Twello wrote on 24-05-2007 @ 16:47
"Laatst hadden we het house-duo Jeckyll & Hyde." ik dacht dat die jumpstyle draaiden

  Flag Twizz wrote on 24-05-2007 @ 17:37
idd... lol

  Flag Nvie wrote on 24-05-2007 @ 19:13
Vind je het gek dat je achteruit gaat, als je je zo in artiesten verdiept
  Flag PJ wrote on 24-05-2007 @ 18:35
tja wat wil je ook, versuz 1 pint 2€ (op zaterdag), lokale sportkantine 1 pint 0,75€. En als we met een hele groep gaan krijgen we soms een pintje voor een halve euro.
  Flag Vibemaster-D wrote on 24-05-2007 @ 19:40
@ CCC mee eens, bier is hier op 2 jaar tijd van 1.20 naar 1.50 gegaan

  Flag Cyspoz wrote on 24-05-2007 @ 20:03
Maar dat licht niet alleen aan de horeca. Bierbrouwers hebben de laatste tijd de prijzen enorm opgedreven en anders wel de eigenaren van panden die de kosten laten stijgen. Daar komen ieder jaar nog weer een hoop regels bij waar een eigenaar aan moet voldoen.
Als mensen vervolgens nog later komen en minder drinken dan is het helemaal zuur. Dan krijg je vaak weer de lange discussie van moeten ze de prijzen maar omlaag doen dan komen we eerder en visa versa. Het soort kip/ei probleem.
Maar bottem line is dat de prijzen in de horeca niet stijgen omdat ze meer winst willen draaien maar omdat ze nog over winst willen kunnen praten.
Ondertussen zou de horeca eens moeten afvragen waarom jongeren de voorkeur hebben om gezellig bij elkaar in te drinken, dat is namelijk niet alleen om de prijs. Het heeft veel meer sfeer en dat is iets wat je in bijna geen één tent meer terug vind.
  Flag Antoine88 wrote on 25-05-2007 @ 00:13
Wat is er met dat artiekel aan de hand, dubbele citaten enzo..??

Maar idd, eigenlijks is het toch belachelijk dat pas tegen 1uur de avond 'begint'. Lekker tegen 9uur opwarmen, kan je een uurtje later chill los gaan. En dan tegen 1-2 uur thuis, is je volgende dag ook niet naar de malle. Ik vind het namelijk niet echt stoer dat je om 7uur thuis komt en de volgende dag brak bent.

Nu zijn er toch van die piekuren, 1 bier voor 1 ep. Dan komen de mensen, beginnen ze te zeiken dat we teveel drinken.. WTF wil je, sheez..

  Flag ccc wrote on 25-05-2007 @ 23:07
Vind ik ook.

Het is blijkbaar 'cool' om zo laat mogelijk thuis te komen en zo veel mogelijk te drinken.
  Flag Basrose wrote on 25-05-2007 @ 16:12
Is house niet gewoon een verzamelnaam voor 'electronische muziek' in dit geval...

Nee want jumpstyle valt onder hard dance... Ze zijn blijkbaar niet goed op de hoogte van de muziekstyle ze weten alleen de hoofdprijs voor de drankt te vragen.... ze moeten is gaan nadenken wat het publiek wil ipv alleen maar met cijferjtes bezig te zijn.

  Flag sjefkuh wrote on 25-05-2007 @ 17:29
@Dj-BasRose: Je weet toch wat ze bedoelen.

Ik denk wel dat het vooral licht aan de verhoging van de prijzen.
Als je elk weekend bakken met geld kwijt bent om op stap te gaan kun je toch beter bij iemand thuis wat drinken van te voren. En daarna gewoon op stap.

  Flag Lukaz wrote on 23-06-2007 @ 00:08
@ Basrose : juust...
  Flag Yorick wrote on 25-05-2007 @ 18:06
Bron: Nightlife Magazine

Discotheken sluiten massaal de deuren nu jongeren op grote schaal zelf feesten organiseren en liever geld uitgeven aan hun mobiele telefoon dan aan een stapavond in een dansclub.
Zo blijkt uit cijvers van het bedrijfschap Horeca & Catering. Zes jaar geleden telde ons land nog 409 disco's, op dit moment zijn dat er nog 328. In alle provincies, behalve Flevoland, is het aantal disco's de laatste vijf jaar razendsnel afgenomen. Waren er in Noord-Holland in 2000 nog 64 discotheken, in 2007 zijn dat er nog slechts 49. In Noord-Brabant kelderde het aantal danspaleizen zelfs van 60 naar 38. In Drenthe gingen in twee jaar tijd vijf disco's verloren, waardoor de provincie er nog maar 9 overhoudt. Koningklijk Horica Nederland (KHN) maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. 'De megadisco's houd het hoofd nog wel boven water', constanteer zegsman Anthony van der Klis. Maar juist de kleinere discotheken hebben het vaak enorm moelijk. Dit is doodzonde, want vaak gaat het oom horecabedrijven met een lange traditie.' Een van de belangrijkste oorzaken voor de teloorgang is volgens (KHN) de toename van illegale kroegen. Vooral in het noorden en oosten van het land werken jongen voor het stappen grote hoeveelheden alchol naar binnen in zogenoemde zuipschuren. Op die manier geven ze in discotheken minder geld uit, maar zorgen ze wel vaker voor problemen. 'De organisatie van deze feesten houden zich aan geen enkele regel, terwijl de eigenaar van een discotheek allerleu dure maatregelen moet nemen. Geen wonder dat ze niet overeind blijven', meent van der Klis. Discotheek City Lido, een begrip in de Achterhoek, heeft zware jaren achter de rug. Uitbater Erwin de Rooo Probeerde met een diner/livemuziekconcept bezoekers al voor 12 uur 's nachts binnen te lokken om het tij te keren, maar dat plan ging  al na enkele maanden in de prullenbak. ' Jongeren blijven weg. Het geld wordt besteed aan kleding en mobieltjes, en de jeugd kiest voor eenmalige dansfeesten, die een hogere belevingswaarde hebben. Zoiets kost soms 200 euro, daarvoor moet je gewoon uitgaan een aantal keren laten schieten...', aldus De Roo. Specialist Jacco Bij;sma van Nightlife Magazine merkt dat disco-eigenaren te vaak vastklampen aan tradities: 'Wil je overleven, dan moet je richten op een specifiek publiek, door bijvoorbeeld een muzieksoort te draaien en te promoten. Een groot publiek aanspreken, dat werkt niet meer.'


Bron Telegraaf

  Flag ArCee wrote on 27-05-2007 @ 16:46
Ik merk ook in de disotheek in HHwaard (Weardse Tempel) dat het aanbod qua muziek en dj's lang niet altijd is wat de mensen willen (heb ik me laten vertellen).

  Flag dj-nick wrote on 27-05-2007 @ 16:53
hoe kan jij het merken als mensen het tegen jou vertellen
  Flag Rubenn wrote on 31-05-2007 @ 21:16
1 van de discotheken waar ik draai is ook sinds een anderhalf jaar flink achteruitgegaan. het zit nu echt in een diep gat. en ik bedoel ECHT een diep gat. we zitten denk ik ook zo'n beetje op het randje van faillisement. wat doodzonde is want er zit gewoon echt een geschiedenis in die discotheek. DUS MENSEN STAP UIT DIE ZUIPSCHUREN EN GA FEESTEN, en ga feest vieren waar je hoort te feest vieren. want de hele nederlands horeca gaat er aan kapot!
  Flag Lead wrote on 21-06-2007 @ 22:13
Dat is inderdaad waar... Door mindere bezoekers moeten de bezoekers die wel komen opdraaien voor alle kosten eigenlijk...

Dus inderdaad : KOM OP MENSEN : feesten :D
  Flag Meistro wrote on 24-06-2007 @ 21:21
wat ook mee speelt is die hoge entree prijs. 7,50 ofzo hier dan..kan je beter gratis maken dan komen mensen ook meer denk ik dan
  Flag Renzis wrote on 06-07-2007 @ 14:51
zolang er artiesten/dj's zijn die die 7,50 euro entree waard zijn is dat geen probleem, maar als je dat moet gaan betalen om binne te komen waar op zich "nix speciaals is" dan is dat veel, en zou je het beter gratis kunnen maken jah, ze verdienen tog al zo veel over de drank
  Flag dj-t wrote on 08-07-2007 @ 21:11
ik denk ook een beetje hoe minder wij uitgeven in de discotheek hoe duurder de glazen worden, ik moet ze groot gelijk geven. ook al drinken wij ook voor we uitgaan
  Flag Vaun wrote on 25-07-2007 @ 00:39
De glazen worden kleiner, de prijzen worden hoger, ik ga wel gewoon met vrienden kratje bier halen ; en daarna nog stappen.
Create your FREE ACCOUNT now !

Using an account on DJResource has a lot of advantages such as:
Adding Content, getting Notifications, Like content, Downloading and Uploading Images and much more.

 Sign Up

Create your account to get involved with the Community


44 Users online: 5 Guests (39 Bots)
Pages generated today : 16.019
Most users online this month : 85
Lifetime Pageviews : 172.412.188