Poster: ciderke
Maar eh, kun je tussen die cue-punten op bijvoorbeeld de Pioneer mkII makkelijk switchen? en hoe doe je dat? of zijn dat die zwarte knopjes bovenaan? thnx
Pioneer heeft goed nagedacht en ervoor gezorgd dat het makkelijk is. Voor het instellen van een hot cue point druk je op de "HOT CUE REC MODE" knop. Je zoekt dan je cue point op de gewone manier, met de jog of search knoppen. Als je op je 'cue point' bent druk je een "HOT CUE" knop A, B of C en het wordt bewaard.
Als je een 'hot cue' wilt gebruiken, druk je weer op de "HOT CUE REC MODE" knop. En daarna op de knop A, B, of C, van de 'hot cue' die je wilt gebruiken. En het begint vanaf daar te spelen. Dat kan gewoon meteen na elkaar. Kijk ook naar de demo video hier op DJResource van de CDJ1000-MK3 en de op de Pioneer website. Allemaal leuk toch?
Maar het kan nog mooier.
Op de Technics SLDZ-1200 heb je 4 "HOT CUE" plus nog 4 "BANK" knoppen. In de "BANK" knoppen kun je zowel 'samples' als 'loops' opslaan. Je kunt ook het volume van de 'samples'regelen. Zoiets kan de DENON DN-S3500 ook, maar dan maar met 2 i.p.v. 4. Op de DN-S3500 is het mogelijk om de 'sample' in 'reverse' af te spelen of te scratchen. Weer iets anders wat geen van de players heeft is wat je met de Stanton C.304 kan. Die kan de 'samples' tegelijk afspelen met de cd. Ook kan je de 'samples' automatisch in een bepaalde volgorde die jezelf programmeert afspelen. Ook de 'pitch' is regelbaar.
De Pioneer CDJ-1000 kan dit alles niet. Maar er zijn ook minpunten op de anderen. De Technics SLDZ-1200 en de Stanton C.304 hebben geen 'superfast search' zoals de Pioneer. En dat is nou juist hard nodig om snel 'cue points' te zoeken of 'samples' gereed te maken. De Stanton heeft zelfs geen 'edit'of 'adjust.'D.w.z. dat je altijd zuiver 'on-the-fly' of 'real time' de punten loepzuiver moet zien in te stellen. Dat lukt volgens mij niet altijd. Of je zou een permanente 'memory' moeten hebben zoals de Denon DN-S3500 of de Pioneer CDJ-1000. Maar dat heeft de Stanton niet en de Technics beperkt.
De Denon DN-S3500 heeft dus het minste aantal cue/samples/loops in memory. Ook zijn de knopjes het kleinst en zoals de meeste anderen aan de bovenkant. Hierdoor is je snelheid ietsje langzamer. Stanton heeft van allemaal het beste over nagedacht. Die zetten op de C.303 en 304 de "BANK" en "LOOP" knoppen helemaal voorin en ook nog lekker groot. De 'super fast search' mogelijkheid of 'jump'zoals Denon dat noemt vindt ik iets onhandiger met het knopje van de DN-S3500, dan met het jog van Pioneer CDJ-1000.
In de posts hierboven is een beetje uitgelegd wat je in creatief opzicht met meerdere 'cue' punten kunt. Maar eigenlijk heeft het allemaal te maken met het nabootsen van de mogelijkheden van draaitafels. CD's krijg je domweg nog steeds trager gereed om af te spelen dan vynil. De meerdere cue punten, samples en loops en zeker ook de permanente memory vormen allemaal oplossingen om snelheid te winnen en toch alles te doen wat je met vynil kunt. De CD-player zet als het ware razendsnel de naald op de gewenste startpunten. Speciaal bedoeld voor 'turntablists' en professionele snel mixers dus. Soms zijn er ook meer mogelijkheden op cd-draaitafels dan met vynil-draaitafels.
Ik zou al deze mogelijkheden willen. Daarom zeg ik dat de perfecte cd-turntable voor mij nog niet bestaat. Jammer genoeg zijn de vernieuwingen op de Pioneer CDJ-1000MKIII meer cosmetisch dan op prestaties of mogelijkheden gericht. En voorlopig komen er geen nieuwe players uit behalve misschien van Numark, maar die zijn op dit vlak minder sterk. Al hebben de Axis-9 en de CDX wel permanente memory.