CDJ-1000 vervangen voor Eks Otus (3/4)
  Dutch Topics, DO NOT reply in other languages than Dutch !  

ArTy    posted on 05-04-2009 14:28
Hej,

Ik ben momenteel in het bezit van 2 cdj-1000MK2 en een CDJ-200. Ik zit er nu aan te denken om die 3 cdj's de deur uit de doen en er 2x Eks Otus + A&H Xone 1D voor in de plaats te doen. Aangezien ik toch wel digitaal wil gaan proberen en pioneer totaal niks heeft laten horen op de messe wil ik overstappen op een ander merk, geen zin om nog een half jaar ofzo te moeten wachten.

Nu vraag ik me af of dit wel een goede keuze is?

+ Digitaal heeft veel meer mogelijkheden
+ 4 Decks set-up
+ Geen Cd's meer en die onzin
+ Het is mogelijk om precies hetzelfde te draaien als me cdj's, mocht al dat extra niet bevallen.

- Ik heb 0,0 ervaring met midi.
- Die pitch "fader" schrikt me een beetje af.
- Er zijn eigenlijk geen gebruikerservaringen, wel wat reviews.
- Ik heb niet de dikste laptop, Sony vaio met duall-core en 2GB gehuegen, zal wel alleen dj software op komen te staan. Ín verband met het niet laten crashen van da ding.

Hebben jullie nog voor of nadelen en is het een verstandige keuze of niet?


What do you think about CDJ-1000 vervangen voor Eks Otus ??

Vote :   

Snoey    posted on 07-04-2009 18:58
Poster: Winston
Ik bedoel de toekomst.

Nu moet je nog teveel moeite doen om alles draaiende te krijgen. En de meeste DJ's zijn geen IT specialisten. Bv. wat is latency, wat is midi mapping, wat is een geluidskaart, wat is het verschil tussen usb 2.0 en 1.0, wat is DAC?

Een digital set up manual is gauw vier keer zo dik als van 2 manuals van cd players en mixer samen. Als het digital DJing plug en play wordt, en dat zal het, denk ik dat de meeste DJ's geen moeite meer zullen doen om cd's te branden.
 

Je hoeft niet echt een IT specialist te zijn om een paar begripjes op te zoeken op Wikipedia. 
www.soundcloud.com/ten-hooven
Winston    posted on 07-04-2009 19:10
Was bedoeld als grapje. Cool

Maar de meeste DJ's kunnen met de modernste mixers en cd decks overweg zonder de manual te lezen. Dat kunnen ze niet als ze nu anno 2009 digitaal zouden moeten werken.

Ik denk echt dat alles in de toekomst plug en play wordt en dat je dan instinctief weet te werken met de technologie zonder dat je precies weet of de latency wel of niet voldoende is, of je geluidskaart wel of niet geschikt is etc.
Tic Toc
User edit by Winston on 07-04-2009 @ 19:12:11 (100%)
ArTy    posted on 07-04-2009 22:56
@ DJ-Emotion: Dan weet jij meer dan de makers zelf. De RAW komt helemaal niet binnenkort uit, dat model op de messe was een concept. De makers wisten zelf nog niet wanneer die uit zou komen en ze wisten vrij zeker te vertellen dat de versie op op de messe nog (lang) niet af was.

Xone 4D is niet interresant voor mij, wil voorlopig namelijk gewoon een cd speler vorm houden. Vind de bediening van een cd speler namelijk ideaal, maar wil graag wat extra functie's.

@ Winston: Digitaal word idd de toekomst.

@ Tfvs: Je zegt doe mij maar 800's veel fijner. Ooit met een eks gedraaid? Anders heb je geen recht van spreken vind ik. Ik kan ook nie gaan zeggen dat ik een ferrarie fijner vind rijden dan een porshe als ik niet in beide heb gereden.

@ Twello: De Eks is in mijn ogen een stuk interresanter door de deck switch. Ook heb ik niks met een platter, heb liever gewoon een jog op mijn cd speler. Wat zou er stukken vetter aan moeten zijn? Een schuifbare pitch vind ik nou namelijk niet revolutionair genoeg om er per speler 400 euro bij te lappen en da ook nog een audio 8 a 350 euro aan te schaffen.
Snoey    posted on 07-04-2009 23:02
Poster: Winston
Was bedoeld als grapje. Cool

Maar de meeste DJ's kunnen met de modernste mixers en cd decks overweg zonder de manual te lezen. Dat kunnen ze niet als ze nu anno 2009 digitaal zouden moeten werken.

Ik denk echt dat alles in de toekomst plug en play wordt en dat je dan instinctief weet te werken met de technologie zonder dat je precies weet of de latency wel of niet voldoende is, of je geluidskaart wel of niet geschikt is etc.
 

Je kan als dj wel openstaan voor innovatieve ontwikkelingen en je erin verdiepen, inplaats inside the box te blijven denken. 
www.soundcloud.com/ten-hooven
Winston    posted on 07-04-2009 23:21
Daarmee ben ik het eens.
Tic Toc
ArTy    posted on 08-04-2009 21:55
En ik ook, daarom ga ik het ook eens proberen.
Mixt-Ape    posted on 09-04-2009 23:46
Laat ons alleszins weten wat je van de apparaten vindt!! Ik ben superbenieuwd!!!!
ArTy    posted on 10-04-2009 13:13
Doe ik zerker!
Jorrit    posted on 23-05-2009 11:37
Ik ga dit topic dan toch maar eens kicken...

Jammer om te zien hoe weinig vooruitstreven de DJ wereld eigenlijk is. Als je de reacties op Richie Hawtins filmpjes ziet waarin hij verteld dat hij Traktor het matchen laat doen, iedereen denkt dat de belangrijkste vaardigheid die een DJ moet bezitten het beatmatchen is?
Voor mij is het beatmatchen een noodzakelijk kwaad: je doet het, want het klinkt niet als je het niet doet, maar 'tis nou niet bepaald een spectaculair iets. De gemiddelde DJ kan volgens mij z'n brood smeren terwijl hij twee platen gelijk zet op z'n CDJ's.

Wanneer je Traktor het matchen over laat nemen, hou je handen en tijd over om veel spectaculairdere dingen te doen dan dat je kan met 3 of 4 CDJ's.

Ik zag laatst ArTy's booth in de booth-sectie, ben heel benieuwd naar je ervaringen...
Mixt-Ape    posted on 23-05-2009 14:09
Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als jou, Jorrit. Het is in mijn ogen zeer jammer dat er meteen zo negatief moet gedaan worden tegenover iets nieuws, dat de meesten zelfs nog nooit gebruikt hebben...
jammer!
Winston    posted on 23-05-2009 14:21
Je bedoelt deze video Richie Hawtin on his Traktor Scratch

Ik vindt de commentaren best wel meevallen.

En ik vindt het prima dat sommige DJ's denken dat alleen beatmatchen je tot een echte DJ maakt. Dat geeft de DJ's die echt weten waar het om gaat en het muzikaal talent hebben de kans zich te onderscheiden van de grote grijze middelmaat. Want er zijn nu meer DJ's dan ooit of tenminste mensen die zich zo noemen.

Ik ben ook benieuwd naar ArTy's ervaringen tot nog toe. Was het moeilijk te installeren. Hoe lang duurde dat. Hoe voelt het aan om op een andere manier naar muziek te zoeken. Gebruik je de sync functie etc.
Tic Toc
OneSixty    posted on 23-05-2009 15:12
Mm, opzicht vind ik het wel oke.
Al mag dit dan echt niet vergeleken worden met het normale draaien.
Het is gewoon totaal iets anders, volgensmij kun je ook zogoed als geen "fouten" maken?met traktor.
Winston    posted on 23-05-2009 15:21
Ik zag laatst een interview met Dan Tait over mixen met de SVM-1000. Hij maakte een opmerking over de vraag "Is this the next big thing." Hij zei toen dat er nu niet meer zoiets bestaat als de "next big thing," nu zijn er gewoon "A lot of things." En het hangt van de persoon zelf af wat je het leukst vindt: Ableton, VDJ-ing, 3 cd decks, turntablism, draaitafels, time code, etc. Daar ben ik het helemaal mee eens. Er is dus geen normaal draaien meer.
Tic Toc
User edit by Winston on 23-05-2009 @ 15:23:07 (19%)
ArTy    posted on 23-05-2009 16:45
Nou hier kom ik dan:

Was het moeilijk te installeren? Nee, ik had totaal geen verstan van midi maar na 1x doorlezen van een midi tutorial snapte ik het grootste deel al. Er staat goed aan gegeven (in de handleiding)?hoe je de otus de eerste keer aan moet sluiten, als je het zo doet werkt het allemaal meteen goed (tenminste bij mij). Je opent dan de Otus software en stelt per otus inn op welk kanaal je hem wil hebben. Dus bijvoorbeeld oranje op kanaal 1 en groen op kanaal 2. Verder selecteer je in het venster eronder "Traktor Pro Otus" en je bent klaar. Je kunt nu gewoon gaan mappen in Traktor, je moet wel alles 2x per otus?mappen (in mijn geval dus 4x). 1x voor groen en 1x voor oranje. Hier gaat wel even wat tijd in zitten als je nog geen ervaring hebt met traktor (duurde voor de 2 otussen een uur of 2 a 3)

Hoe lang duurde het voordat je aan de bak kon? Voor de mensen met ervaring in midi duurt het denk ik 1 a 2 uurtjes en dan heb je het? werkend. Voor de onervaren mensen, je bent er wel een middagje zoet mee.

Hoe voelt het aan om op een andere manier naar muziek te zoeken? IEDEAAL!!! Ik draai de laatste tijd dus all-round in een locaal danscaf? en daar krijg ik redelijk veel aanvragen. Als ik de aanvraag goedkeur typ ik het gewoon even in de search van traktor en ik heb mijn track meteen gevonden. Dus niet 3x je cd-map doorbladeren voordat je het hebt. Als ik gewoon house draai scroll ik gewoon door mijn house map op de latop en zoek ik leuke nummers. Ik heb alles gewoon per "genre" ingedeeld op mijn pc.

Gebruik je de sync functie? Ja, zelf pitchen doe ik nog maar zeer zelden. Ik zie het beatmatchen ook meer als een must dan een lust. Het is telkens weer hetzelfde liedje en als je een uurtje draait word ik eigenlijk al moe van al dat gebeatmatch. Ik kan beatmatchen, ik hoef het aan niemand te bewijzen dus waarom zou ik het de pc niet laten doen?

Word ik uitgelachen als ik ermee op feesten draai? Ben er nu een keer of 5 mee de deur uit geweest en ik ben nog nooit uitgelachen of belachelijk gemaakt omdat ik met de pc draai. Ik krijg juist alleen maar positieve comments, mensen vinden het leuker als je 3 decks draait en er dan een sample van een bekende plaat tussendoor knalt dan dat je een cd-tje verwisseld. Blijft altijd leuk om de reacties van het publiek te zien als je er weer een bekende knaller doorheen loopt, dan blijft het ook allemaal lekker up-tempo.

Het is gewoon totaal iets anders, volgensmij kun je ook zogoed als geen "fouten" maken?met traktor:? Zeker wel! Je kunt alleen minder snel beatmatch fouten maken maar fouten in je platenkeuze en timing is nogsteeds?aan de orde! Ook kun je nu eerder fouten maken door tveel nummers door elkaar te willen draaien waardoor het rommelig klinkt. Je kunt dus nog steeds (voor het publiek zeer hoorbare) fouten maken!

Zitten er ook nadelen aan de Otus? Ja, er zitten helaas ook nadelen aan:
1) Je moet elke keer je eigen apperatuur mee zeulen, voor ij niet echt een probleem maar sommigen willen dit niet. Een otus weegt echter geen fuck dus je zult je er geen hernia aan tillen. Stop dat ding gewoon in een eastpack of een 17 inch laptop tas (past denk ik ook) en je neemt hem zonder moeite mee.

2) De pitch slide, opzich werkt de pitch slide erg goed, reageert goed en er is goed mee te pitchen, maar als je de pitch loslaat en hem 30 sec. weer wil gebruiken moet je goed opletten waar je je vinger legt op de pitch slide, hij wil namelijk nog wel eens naar 0% springen als je hem aanraakt. Misschien doe ik iets fout met het opnieuw?aanraken van de pitch maar het is soms wel vervelend.

3) Hij past wel op een technics SL-12xx draaitafel maar niet op een CDJ-800/CDJ-1000, wat naar mijn mening wel makkelijk gerealiseerd had kunnen worden door de pootjes iets langer te maken, hij past er kwa breete en lengte namelijk gewoon op maar de JOG van de CDJ zit in de weg. Ook had ik het persoonlijk fijner gevonden als ze het onderste puntje van de pootjes van een rubberen laagje hadden voorzien voor iets meer grip. Hij staat wel stevig hoor maar als je er een tik tegen aan geeft wil ie nog wel eens verschuiven.

4) Als je "maar" ??n otus hebt is het best wel wennen tussen het switchen van het deck, ik heb er gelukkig 2 dus heb ik er wat minder last van, maar ik heb 1x op een gig met ??n otus gedraaid en ik moet toch zeggen dat ik 1x de verkeerde plaat aan het pitchen was en 1x zelfs de verkeerde plat uitgezet heb. Maar na een weekje intensief draaien ben je er wel aan gewend.

5) De potmerters zijn van plastic, ik had persoonlijk liever rubberen potmeters zoals bij de DJM-800 gezien, die van een DJM passen er echter niet op dus ik moet nog even kijken of er rubberen potmetertjes zijn die er wel op passen.

Wat vind ik nou van de EKS? Ondanks de minpuntjes (wat er eigenlijk maar eentje is, namelijk te pitch) vind ik de Otus het meest fijne medium wat ik in mijn handen heb gehad. Fijner dan de:

Pioneer CDJ-200, 400, 800MK1 + MK2, 1000MK1 t/m MK3
Reloop RMP-1, RMP2
Denon dn-s1000, dn-s1200
Technics SL-1210
Super-Oem draaitafel

Waarom vind ik dit? Omdat de Otus gewoon helemaal naar eigen hand in te stellen is en de mogelijkheden enorm zijn. Je kan er alles mee wat je ook met een van de bovengenoemde media kan en het mooiste is, je kan er nog veel meer mee ook. Hij voelt gewoon erg degelijk aan zoals?een Pioneer. De Jog lijkt echter meer op die van de Reloop RMP-serie, je kutn echter wle de gevoeligheid zelf bepalen. De 4 rotary's boven elke poot is het best doordachte van de hele speler. Je kan er 2 gebruiken voor het zoeken van tracks, 1 voor het "needle-droppen" en 1 voor het fine-pitchen (wel aan te raden) waardoor je op de honderdste bpm nauwkeurig gan pitchen.

Ook heeft de Otus de looks vind ik, in het echt is hij nog mooier dan op de foto's. Van dichtbij is de afwerking helaas wat minder maar nog steeds goed.

Voor de mensen die twijfelen: Het is zeker de moeite om er een te proberen, ook al moet je een eindje rijden om hem uit te testen, als hij goed gemapt is zul je versteld staan wat er allemaal mogelijk is, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met digitaal draaien er er 2 otussen staan. Zonder moeite 4 decks mixen, met de goede platen klinkt het echt tof.


Voor vragen reageer gerus in dit topic.
Dubbel_Fristie    posted on 23-05-2009 17:51
Zeer uitgebreide uitleg.
Hoe lang draai je zelf al?
ArTy    posted on 23-05-2009 17:56
Nog niet zo heel lang, een dikke anderhalf jaar nu.
Jorrit    posted on 23-05-2009 19:51
Als je live gaat draaien neem je dus 2 Otussen en een laptop mee?

Zou het live een werkbare situatie zijn om 2 traktor decks te besturen met 1 otus, de uitgangen van de otus op de mixer, zodat het mixen nog wel hardware is, en dan een CDJ-1000 gebruiken voor extra vocals?
Dubbel_Fristie    posted on 23-05-2009 19:56
Ben toch benieuwd hoe iemand die echt ervaring heeft met DJ'en tegenover dit soort dingen staan als primair draai gemak...
Ilja    posted on 23-05-2009 20:17
als ik jou was zou ik overstappen naar Numark NS7, koning der controllers. ( en ook nog eens veel strakker dan die 2 UFO's )?
Jorrit    posted on 23-05-2009 21:26
Poster: Ilja
als ik jou was zou ik overstappen naar Numark NS7, koning der controllers. ( en ook nog eens veel strakker dan die 2 UFO's )?
 
Alleen past een numark NS7 niet in m'n UDG tas, en 1 Otus + Macbook wel.
Ilja    posted on 23-05-2009 23:48
Das inderdaad een goeie,?Cool
User edit by Ilja on 23-05-2009 @ 23:48:42 (8%)
Flaged
Winston    posted on 24-05-2009 00:23
@Arty: thanks voor het uitgebreide review; daar heb ik wat aan en ik denk andere members ook.

Poster: Dubbel_Fristie
Ben toch benieuwd hoe iemand die echt ervaring heeft met DJ'en tegenover dit soort dingen staan als primair draai gemak...
 

Kom nou, 1,5 jaar op CDJ-1000's vindt ik voldoende om een behoorlijk oordeel te kunnen vellen over draaigemak.

Poster: Jorrit
Zou het live een werkbare situatie zijn om 2 traktor decks te besturen met 1 otus, de uitgangen van de otus op de mixer, zodat het mixen nog wel hardware is, en dan een CDJ-1000 gebruiken voor extra vocals?
 

Je bedoelt uitgangen op de laptop natuurlijk, want de otus is uitsluitend controller. Maar waarom zou je de CDJ alleen gebruiken voor vocals? Dat kan de otus ook. En ik denk dat het wel kan.
Tic Toc
Jorrit    posted on 24-05-2009 12:07
Otus is ook een geluidskaart.

Integrated Soundcard with Dual Outputs and A Headphone Jack
 

En ik denk dat als ik meer dan 2 kanalen van Traktor live wil gebruiken, dat ik dan ook 2 otussen nodig heb. En dat is weer een stuk meer gesleep, en vooral ook opbouw / kabels wisselen op de avond zelf, en daar ben ik een beetje huiverig voor...
Mod edit by Jorrit on 24-05-2009 12:08 (100%)
ArTy    posted on 24-05-2009 12:37
@ Jorrit: Ik neem altijd alles zelf mee:

2x Eks Otus
1x Xone 1d
1x laptop
en als er geen fatsoenlijke mixer aanwezig is gaat me DJM ook mee.

Kwa aansluiten valt het zat mee kost me meestal 3 minuten ofzo, als je een andere mixer gaat gebruiken moet je wel de geluidskaart opnieuw instellen in traktor zodat hij het signaal naar het goede kanaal stuurt. Dit is niet moeilijk en duurt ook maar eventjes, gewoon in traktoor kanaal 1 t/m 15 proberen, ertussenin zit dan ergens de goede.


Wat jij wil is erg makkelijk te realiseren en goed bruikbaar. Het aansluit en sleepwerk is echt beperkt, durf te wedden dat het minder weegt en compacter is dan een goed gevulde cd-map.

Je prikt bijvoorbeeld de otus in kanaal 1 en 2 op de mixer, de andere kanalen heb je dan nog vrij en daar kan je alles aan hangen wat je wil, in jouw geval dus een cdj-1000. De otus moet dan nog wel even ggeconfigureerd worden met de nieuwe mixer (lees hierboven) maar dat kost je ook de kop niet. Desnoods begin je met een track op de cdj als je geen tijd hebt om rustig op te bouwen en sluit je het ggeheel aan als de plaat in de cdj draait.

Je moet in het begin?dan wel echt je kop erbij houden als je draait want je hebt zo het verkeerde deck uitgezet, dat is gewoon even wennen.

En je hebt inderdaad 2 otusen nodig als je meerdere kanalen wil draaien.

@ Ilja: Ben ik de enige die de ns7 eruit vind zien alsof die uit de intertoys komt? Vind de otus er vele male beter uit zien.

Verder heb je met de NS7 minder mogelijkheden, je kunt er schijnbaar ook niet mee in traktor draaien en de bijgeleverde software is nogal beperkt, uitbreiden met een 3de deck gaat ook al niet echt makkelijk.
User edit by ArTy on 24-05-2009 @ 12:49:21 (24%)
Stefjuuh    posted on 24-05-2009 12:58
Waarom Traktor reconfigureren, dat snap ik niet, je hebt toch een geluidskaart die de boel uitstuurt?
Create your FREE ACCOUNT now !

Some parts of this website require you to login. Using an account on DJResource has a lot of advantages such as:
Adding Content, getting Notifications, Like content, Downloading and Uploading Images and much more.

 Sign Up

Create your account to get involved with the Community


78 Users online: 18 Guests (60 Unknown)
Pages generated today : 47.937
Most visitors online this month : 215
Lifetime Pageviews since 2003 : 220.709.899